BULGARIJE, ‘HET WIJNLAND’
De geschiedenis van Bulgarije begon in 681 AD – het jaar van de Stichting van de Bulgaarse staat. Het Eerste Bulgaarse Rijk strekte zicht uit van Boedapest tot aan de Zwarte Zee en van Dnjepr tot aan de Adriatische Zee.
De geschiedenis van de Bulgaarse wijn begint al veel eerder: recente archeologische ontdekkingen laten zien dat in de Bulgaarse streek meer dan 6500 jaar geleden al wijnbouw was. De geschiedenis van de wijnbouw start in het zuiden van het land, ooit bekend als Thracië en bekend van de Griekse god Dionysus. De Thraciers waren handig met het bewerken van goud, brons en zilver en bekend met hun wijnbouw tradities. Veel historici en deskundigen geloven dat de inheemse druiven als Pamid, Misket, Dimyat, Gamza, Mavrud en Broad vine of Melnik afkomstig zijn uit de Thraciëtijd.
De moderne wijnbouw begon rond 1900 en kende veel ups en vooral downs. Met de komst van de communisten na de Tweede Wereldoorlog kwamen de grote combinaten: megafabrieken met enorme capaciteiten om in de export naar Rusland te voorzien. In de jaren ‘60 werden onder leiding van het Californische Instituut internationale druivenrassen gepland en werd de export afgestemd op de markt in West-Europa. Na de val van het communisme werd de markt overspoeld met lage kwaliteit bulkwijn en was een groot deel van de wijngaarden verwaarloosd.
De laatste 30 jaren is er alles aan gedaan om de kwaliteit van de wijnen en de wijnsector te verbeteren. Bulgarije kent nu meer dan 200 producenten, verspreid over 2 klimaatzonen met veel microklimaten.
WIJNGEBIEDEN VAN BULGARIJE
Het klimaat van Bulgarije wordt grotendeels bepaald door het Balkangebergte, dat het land door midden verdeelt: de noordelijke regio met continentaal klimaat en de zuidelijke warme regio. Sinds kort is Bulgarije in 2 zones verdeeld: Noord en Zuid Bulgarije.
Noord Bulgarije
De Beneden-Donauvlakte – In het gebied worden veel rode wijnen gemaakt, waaronder de Gamza (de Hongaarse Kadarka), Pinot Noir, Cabernet Sauvignon, Merlot en Pamid. De rode wijnen zijn karakteristieker en complexer dan de wijnen uit de warmere zuidelijke regio’s. Ook witte wijnen als Rkatziteli, Chardonnay, Sauvignon Blanc en Muscat Ottonel zijn hier te vinden.
De Zwarte Zee – Dit kustgebied grenst aan de Zwarte Zee. De herfst is lang en warm, waardoor de druiven genoeg suikers krijgen. In de regio groeien grotendeels witte druivenrassen, zoals Muscat Ottonel, Dimiat, Chardonnay, Traminer, Misket, Riesling, Sauvignon Blanc, Rkatziteli, Viognier en Aligote.
Zuid Bulgarije
De Rozenvallei – Dit is de regio net onder de zuidkant van het Balkangebergte. De regio heeft een diepe vallei met een specifiek microklimaat. De meest voorkomende druiven zijn Rode Misket, Rkatziteli, Riesling, Cabernet Sauvignon en Merlot. De wijnen van de rode misket zijn bekend door hun rijke aroma, elegante body en indrukwekkende afdronk.
De Thracische laagvlakte, ook bekend als de Vallei van de Thracische Koning – De regio heeft een continentaal klimaat met voldoende regen in de groeiseizoen. In dit gebied komen de meeste rode druivenrassen voor: de bekende Cabernet Sauvignon, Merlot, Syrah en de inheemse Mavrud, Pamid, Ruen en Rode Misket.
De Strumariviervallei – De Strumarivier brengt een sterke Mediterrane invloed mee, waardoor er een zacht klimaat is en veel zon. De bekendste druivenrassen zijn Broad Vine of Melnik, Cabernet Sauvignon en Merlot. De broad vine of Melnik is het belangrijkste druivenras en zorgt voor het maken van aromatische, maar ook zware wijnen, die uitstekend kunnen rijpen.